Minőségirányítás

Mi nem a csak jó dolgokban hiszünk, hanem a legjobbakban!

A Zentis a legjelentősebb gyümölcsfeldolgozó vállalatok közé tartozik Európában. Sikerünk kulcsát a nagyfokú innovációs erőnk, és nem utolsósorban a teljes mértékben kompromisszummentes minőségpolitikánk képezi. Utóbbi magában foglalja a folyamatokat kísérő minőségirányítást, valamint a külső szakértők és független vizsgálati szervek bevonásával történő rendszeres ellenőrzéseket és minősítéseket is. A legmodernebb termelőberendezések, az átfogó analitikai technológia és a speciálisan képzett munkatársak tartósan és hiánytalanul biztosítják a Zentis termékeinek minőségét a nyersanyagok eredetétől egészen a késztermék leszállításáig. Nekünk azonban még ez sem elegendő: mi proaktív módon biztosítjuk a minőséget! Napi rendszerességgel, megelőző jelleggel ellenőrizzük a RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) európai gyorsvészjelző rendszertől érkező üzeneteket. Ily módon pontos áttekintést nyerhetünk az élelmiszer-biztonságra vonatkozó aktuális hírekről. Ügyfeleink nagyra értékelik ezt a proaktív módon szerzett tudást, amely mindkét félnek egyaránt biztonságot jelent. Információforrásaink közé tartoznak azonban még a szakmai szövetségek, főiskolák, külső laboratóriumok, felhasználói fórumok és ügyfélplatformok is: ezek mind az ágazati szervezetek által aktívan igényelt élelmiszeripari szaktudást biztosítanak számunkra.

Az élelmiszer-biztonság további eszköze a HACCP-rendszer (Hazard Analysis and Critical Control Point). Ennek keretében a teljes gyártási folyamatot rendszeresen veszélyelemzésnek vetik alá. Az átfogó megelőző intézkedések és a folyamatok rögzített kontroll-pontokon történő felügyelete biztonságos termelést és kiváló minőségű termékeket biztosítanak. A minőségbiztosítás egyben a nyersanyagokkal kapcsolatban felmerülő, természetes ingadozások minimalizálását is jelenti. A beszállítóinkkal évek során kialakított együttműködés és az ő auditálásuk tartósan magas minőséget garantál. Emellett a nyersanyagokat már a beérkezésük során ellenőrizzük, és külső szaklaborokkal kémiai vizsgálatokat végeztetünk rajtuk. Csak a jóváhagyott áru kerülhet be a termelési folyamatba. A Zentis minőségi koncepciójának következő lépcsőfokát a termelési folyamatot kísérő ellenőrzések alkotják. A részlegeken átívelő, folyamaton belül történő ellenőrzés biztosítja, hogy a Zentis minden terméke megfeleljen a törvényben előírt minőségi követelményeknek, valamint a saját és ügyfeleink jelentősen magasabb minőségi elvárásainak. Az áru kiléptetésének ellenőrzése során az összes terméket még egyszer ellenőrizzük a szenzoros, mikrobiológiai és analitikai minőségi paramétereknek megfelelően. Csak ezt követően kerülhet a kereskedelmi vagy feldolgozóipari átvevőkhöz.

Minősítés

A minőségbiztosítás nem más, mint a folyamatos optimalizálás folyamata. Ezért magát a minőségbiztosítási rendszert is rendszeres ellenőrzésnek kell alávetni: ezt évente, külső minősítő szervezetek végzik az International Featured Standard Food (IFS) és a Food Safety System Certification 22000:2010 (FSSC) követelményei szerint. Az ellenőrzés és az értékelés részét képezik az élelmiszer-biztonság, a személyi és üzemi higiénia, az állandó nyomonkövethetőség, valamint a munkavállalók folyamatos képzése. Az eredmény: A Zentis 1993 óta valamennyi, IFS szerint végzett ellenőrzésen a legjobb, „Higher Level“ minősítést kapta.

Az alábbi linkeken összeállítottuk a tanúsítványokat, amelyeket aacheni üzemeink a hibátlan minőségirányításnak köszönhetően kaptak.